CEZA HUKUKUDİLEKÇE ÖRNEKLERİ

KAZA YAPIP KAÇAN ARAÇ SÜRÜCÜSÜNÜ ŞİKAYET DİLEKÇESİ

-ÖRNEK DİLEKÇE-

ANKARA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’NA

ŞİKAYETTE BULUNAN

MÜŞTEKİ                :A….. B….. (T.C.:…………)

ADRES                      

VEKİLİ                     :

ADRES                      

ŞİKAYET EDİLEN

ŞÜPHELİ                  : 06 …  Plaka sayılı araç sürücüsü

ŞİKAYET KONUSU   : :../../…. Tarihinde meydana gelen trafik kazası sonrasında tutanak tutulamadan kaçan şüphelinin kimliğinin tespit edilmesi talebimiz ve hakkındaki şikâyetimiz hakkındadır.

AÇIKLAMALAR 

Davacı müvekkil A….. B….., 06 …  Plaka sayılı …. Aracı (ruhsat fotokopisi dilekçe ekinde sunulmuştur EK-1) ile ../../…. Tarihinde Batıkent yönünden Ostim’e doğru ilerlerken şüpheliye ait olan 06 …  Plaka sayılı araç ile , ……………………. Kavşağı’nda maddi hasarlı trafik kazasına karışmıştır.

Şüphelinin sevk ve idaresindeki araç, kazanın meydana geldiği konumun hız sınırı kurallarını ihlal ederek duramamış ve müvekkilin sevk ve idaresindeki araca hızla çarparak, müvekkilin ön taraftaki araca çarpmasına sebebiyet vermiş ve böylelikle bir zincirleme kaza meydana gelmiştir.

Olay neticesinde müvekkil Trafik Kazası Tespit Tutanağı tutmak istemiş ve bu vesileyle aracından inmişse de şüpheli aracını sürmeye devam ederek, tutanak tutulmadan kaçmıştır. Şüpheli aracından inmediği ve kaçtığı için kimliği tespit edilememiştir. Ancak olay anında müvekkil aracın plakasını almıştır.

Olay zincirleme bir kaza olduğundan ve kalabalık bir cadde olduğundan çok sayıda kişi olaya tanık olmuş olup, tanıkların bilgileri dilekçemizde verilmiştir. İlaveten olay yerine bakan yerde mobese ve dükkan kameraları bulunmakta olup, söz konusu kamera kayıtlarının da celbi tarafımızca talep edilmektedir.

Müvekkil akabinde, olayla ilgili olarak Yenimahalle İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde şikayetçi olmuş ve burada Trafik Kazası Tespit Tutanağı (EK-3) tutulmuştur. Bu tutanak ile de sabittir ki şikâyette bulunduğumuz ve kaçan araç sürücüsü olayda asli kusurludur.

Bu tutanak doğrultusunda tanzim edilen kusur raporuna (tramer) göre şüpheliye ait 06 … plakalı araç tam kusurludur. Şüpheli 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu 52/1-a ve b maddelerini ihlal ederek söz konusu kazaya sebebiyet vermiştir. Bu maddelere göre “Sürücüler:

a) Kavşaklara yaklaşırken, dönemeçlere girerken, tepe üstlerine yaklaşırken, dönemeçli yollarda ilerlerken, yaya geçitlerine, hemzemin geçitlere, tünellere, dar köprü ve menfezlere yaklaşırken, yapım ve onarım alanlarına girerken, hızlarını azaltmak,

b) Hızlarını, kullandıkları aracın yük ve teknik özelliğine, görüş, yol, hava ve trafik durumunun gerektirdiği şartlara uydurmak zorundadırlar.”

 Bu kaza nedeniyle müvekkile ait 06 …  Plaka sayılı araçta büyük hasarlar bulunmaktadır. Müvekkilin kullanılamaz hale gelen aracı halen daha …….. Ostim Yenimahalle Ankara adresinde bulunan …. Oto Tamircisinde bulunmaktadır.

Kazaya sebebiyet veren 06 …  Plaka sayılı araç sürücüsünden, sebebiyet verdiği ve daha sonrasında tutanak dahi tutulamadan kaçtığı kaza sonucunda oluşan müvekkilin mağduriyetinden dolayı şikayetçiyiz. Bu şahsın kimliğinin belirlenmesi akabinde kendisinden talep edeceğimiz her türlü maddi ve manevi tazminat haklarımızı da saklı tutmaktayız.

 HUKUKİ SEBEPLER   : 6047 Sayılı KTK, HMK, Avukatlık Kanunu ve sair ilgili mevzuat

DELİLLER                      : Aracın ruhsat fotokopisi, Olaya karışan araçların ve müvekkilin aracının kaza sonrası fotoğrafları, mobese ve dükkan kamera kayıtlarının celbi, Yenimahalle İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde tutulan …/…/2021 Tarihli ….. Kaza Sıra Numaralı Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı, tanık, bilirkişi, keşif ve sair tüm delail

SONUÇ VE TALEP: Yukarıda açıklanan tüm nedenlerle, müvekkilin aracına çarpıp kaçan 06 …  Plaka sayılı araç sürücüsünün cezalandırılması için kamu davası açılmasını vekaleten arz ve talep ederiz. 25/11/2021

Şikâyette Bulunan Müşteki

A…. B…… Vekili

                                     

 

ADRES VE İLETİŞİM

Avukat Burak Cem Tosun

Burak Cem Tosun Avukatlık ve Danışmanlık / Hukuk Bürosu

Adres :Mebusevleri Mahallesi Önder Caddesi No:10/5 Çankaya Ankara

İş Tel: 0312 385 41 88

Cep Tel :0507 453 43 33

E-mail :av.burakcemtosun@gmail.com

Call Now Button