AİLE HUKUKU

Evlilik Dışı Çocuğun Tanınmasının İptali Davası (Tanımanın İptali Davası)

Evlilik Dışı Çocuğun Tanınmasının İptali Davası (Tanımanın İptali Davası)

İlgili Kanun Maddesi

4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu

Madde 297- Tanıyan, yanılma, aldatma veya korkutma sebebiyle tanımanın iptalini dava edebilir.

İptal davası anaya ve çocuğa karşı açılır.”

Madde 298- “Ana, çocuk ve çocuğun ölümü hâlinde altsoyu, Cumhuriyet savcısı, Hazine ve diğer ilgililer tanımanın iptalini dava edebilirler.”

Dava tanıyana, tanıyan ölmüşse mirasçılarına karşı açılır.

Madde 299- “Davacı, tanıyanın baba olmadığını ispatla yükümlüdür.

Ana veya çocuk tarafından tanıyanın baba olmadığı iddiasıyla açılan iptal davasında ispat yükü, tanıyanın, gebe kalma döneminde ana ile cinsel ilişkide bulunduğuna ilişkin inandırıcı kanıtları göstermesinden sonra doğar.”

Madde 300- “Tanıyanın dava hakkı, iptal sebebinin öğrenildiği veya korkunun etkisinin ortadan kalktığı tarihten başlayarak bir yıl ve her hâlde tanımanın üzerinden beş yıl geçmekle düşer.

İlgililerin dava hakkı, davacının tanımayı ve tanıyanın çocuğun babası olamayacağını öğrendiği tarihten başlayarak bir yıl ve her hâlde tanımanın üzerinden beş yıl geçmekle düşer.

Çocuğun dava hakkı, ergin olmasından başlayarak bir yıl geçmekle düşer.

Yukarıdaki süreler geçtiği hâlde gecikmeyi haklı kılan sebep varsa, sebebin ortadan kalkmasından başlayarak bir ay içinde dava açılabilir.”

Tanımanın İptali Davası Nedir? Tanımanın İptali Davasını Kimler Açabilir?

Tanımanın iptali davası, ilgililer ve menfaati olanlarca, evlilik dışı doğan çocuğun tanınmasının iptali edilmesi davasıdır. Kanunda belirtilen durumlara göre kimi zaman tanıyan tarafından kimi zaman da anne, çocuk, yasal temsilci, Cumhuriyet Savcısı, Hazine ve mirasçılar tarafından bu dava açılabilmektedir. Zira tanıma işlemi ile tanıyan ve çocuk arasında soybağı kurulduğundan dolayı, birçok ilgilinin hukuki menfaatleri değişebilmekte, ortaya çıkabilmekte veya kaybolabilmektedir. Bu sebeple işbu davanın açılması tanıyana, anne ve çocuğa verildiği gibi menfaatleri zedelenenlere veya menfaat elde edeceklere de verilebilmektedir.

İlaveten genetik baba ile çocuk arasında soybağının kurulması, çocuk ile bir başka erkek arasında soybağının var olmamasına bağlı olup, önceki soybağının koparılması, sonraki davanın nihayete erdirilmesi için de bir zorunluluktur.

Tanımanın iptali davası TMK 297.madde belirtilen irade sakatlıkları yani hata, hile, korkutma halinde tanıyan baba tarafından ana ve çocuğa karşı açılabilirken; TMK 298.maddede belirtilen “tanıyanın baba olmadığı” halde ana, çocuk, kanuni temsilci, Cumhuriyet Savcısı, Hazine, mirasçılar ve ilgililer tarafından tanıyana karşı açılabilir.

TMK 297 İrade Sakatlıkları Halinde Tanımanın İptali

Kanunda da belirtildiği üzere tanıyanın tanıma iradesi hata, hile ve korkutma ile sakatlanmış ise, ana ve çocuğa karşı açacağı dava ile tanıma kararını iptal ettirebilir. Yeter ki tanıma iradesi bu üç sebepten ötürü sakat olarak meydana gelmiş olsun. Bu durumda tanıyan hata ve hilenin öğrenildiği, korkutmanın etkisinin ortadan kalktığı andan itibaren 1 yıl (kısa zaman) ve her halükarda tanıma kararından itibaren beş yıl (uzun zaman) içerisinde işbu davasını açmak zorundadır. Ancak Kanunun 300.maddesinin son fıkrasında belirtildiği üzere “…süreler geçtiği hâlde gecikmeyi haklı kılan sebep varsa, sebebin ortadan kalkmasından başlayarak bir ay içinde dava açılabilir.”

TMK 297 Tanıyanın Genetik Baba Olmadığı Halde Açılan Tanımanın İptali Davası

Tanıyanın genetik baba olmadığı halde ise tanıyan davalı olacak, diğer ilgililer ve tanımanın iptalinden menfaati olanlar davacı olacaklardır. İşbu davada Mahkemece tartışılacak olan husus tanıyanın genetik baba olup olmadığı olacaktır. İlgililer anne, çocuk, yasal temsilci (çocuk ergin değilse), Cumhuriyet Savcısı, Hazine ve menfaati etkilenen (mirasçı veya olası mirasçı) herkestir.

Görevli ve Yetkili Mahkeme

Görevli Mahkeme Aile Mahkemeleri olup, yetkili mahkeme soybağı ile ilgili davalar ile aynıdır. Yani davacı veya davalının dava veya doğum sırasındaki yerleşim yeri mahkemesidir.

 

 

tanımanın iptali davası nedir, tanımanın iptali davasını kimler açabilir, evlilik dışı dünyaya gelen çocuk nasıl tanınır, tanımanın iptali davasında dna testi zorunlu mu, tanıma geçmişe etkili midir, evlilik dışı ilişkiden doğan çocuğu tanıma yetkisi kime aittir, evlilik dışı çocuk tanıma nasıl yapılır, evlilik dışı doğan bir çocuğun yasal hakları nelerdir, evlilik dışı doğan bir çocuğu baba kabul etmezse ne olur, çocuğu tanıma nasıl yapılır, tanıma ile soybağı kurulur mu, tanımanın geçerlilik şartları nelerdir, tanıma davasında dna testi kullanılabilir mi, babalık tanıma nasıl yapılır, babalık tanıma belgesi nereden alınır, tanıma ile velayet kurulur mu, tanıma vasiyetname ile yapılabilir mi, baba ile soybağı nasıl kurulur, baba oğlunu kendi nüfusuna almak için ne yapmalı, tanımanın geçerlilik şartları nelerdir

Call Now Button