AİLE HUKUKU

İddet Müddetinin Kaldırılması Dava Dilekçesi

ANKARA NÖBETÇİ (    ) AİLE MAHKEMESİ’ NE

DAVACI               :A….. B…. (T.C.:………..)

ADRES                  :…

VEKİLİ                 :

DAVALI              :Hasımsız

DAVA KONUSU   :Türk Medeni Kanunu ile kadın için belirlenen bekleme süresinin kaldırılması talepli dava dilekçemizin sunulmasından ibarettir.

AÇIKLAMALARIMIZ

Müvekkil A….. B…. ile eski eşi C… D…, Ankara ( ) Aile Mahkemesinin ../../…. tarih …./… Esas ve …./… Karar Sayılı ilamı (EK-1) ile boşanmışlardır.  Boşanma kararı ../../…. Tarihli ilam ile kesinleşmiş ve nüfusa işlenmiştir.

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu madde 132/1 demektedir ki: “Evlilik sona ermişse, kadın, evliliğin sona ermesinden başlayarak üç yüz gün geçmedikçe evlenemez.”

Anılan madde gereğince müvekkil hakkında 300 günlük iddet süresi boşanmanın kesinleşmesiyle başlamış ve halen daha devam etmektedir. Ancak müvekkil bu süreç içerisinde başka biriyle tanışmış ve onunla yeni bir hayat kurmak istemektedir. Kanunumuzca belirlenen iddet süresi müvekkilin yeniden evlenmesine engel teşkil etmektedir.

Yine 132.maddenin 3.fıkrasında demektedir ki: “Kadının önceki evliliğinden gebe olmadığının anlaşılması veya evliliği sona eren eşlerin yeniden birbiriyle evlenmek istemeleri hâllerinde mahkeme bu süreyi kaldırır.”

İşbu dilekçe ekinde sunulan sağlık raporları (EK-2) ve gerekirse mahkemenizce istenecek yeni bir sağlık raporunun alınmasıyla görülecektir ki müvekkil hamile değildir. Dolayısıyla bu bekleme süresinin kaldırılmaması için hiçbir neden bulunmamaktadır.

Açıklanan tüm bu sebeplerle müvekkil A….. B…. yeniden evlenmek istediğinden;  müvekkilin evlenmesinin önündeki bu engelin, Kanunca belirlenmiş 300 günlük bekleme süresinin kaldırılmasını isteme zarureti tarafımıza hasıl olmuştur.

HUKUKİ NEDENLER          : HMK, TMK m.132, Av. Kan. Ve ilgili sair mevzuat

DELİLLER                            : Ankara ( ) Aile Mahkemesinin ../../…. Tarihinde verdiği …./… Esas ve …./… Karar sayılı ilamı, Nüfus kayıtları, Sağlık Raporları, tanık, bilirkişi, yemin ve sair delail.

SONUÇ VE TALEP   : Yukarıda açıklanan ve Sayın Mahkemenizce re ’sen dikkate alınacak nedenlerle

1-Davamızın ve tüm taleplerimizin KABULÜNE,

2-TMK m.132 uyarınca müvekkil hakkında belirlenen 300 günlük bekleme süresinin KALDIRILMASINA karar verilmesini vekaleten talep ederiz.13.02.2023

 

Davacı Vekili

 

 

Avukat Burak Cem Tosun

 

 

iddet müddetinin kaldırılması davası, bekleme süresinin kaldırılması davası, türk medeni kanunu madde 132, tmk 132, iddet müddeti nasıl kaldırılır, iddet müddetinin bittiğini nasıl anlarız, ayrıldıktan sonra kaç ay sonra evlenebilir, iddet müddetinin kaldırılması hangi mahkeme,

Call Now Button