AİLE HUKUKUYARGI KARARLARI

DAVALI EŞİN, MANİ BİR DURUM YOK İKEN ÇALIŞMIYOR OLMASI VE ÇALIŞMAK İÇİN BİR GİRİŞİMİNİN DE BULUNMAMASI, EVLİLİK BİRLİĞİNİN GİDERLERİNE KATILMAYA İLİŞKİN YASAL GÖREVLERİNİ YERİNE GETİRMEDİĞİ ANLAMINA GELİR VE BOŞANMA NEDENİDİR

Eşin çalışmaması

Eşin iş aramaması

Evlilik birliğinin giderlerine katılma zorunluluğu

Boşanma Davası

Boşanma Sebebi

Yargıtay 2.Hukuk Dairesi 18.11.2013 Tarih, 2013/13267 Esas, 2013/26758 Karar Sayılı İçtihat Metni

“Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm, davacı (kadın) tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre, davacının ziynet ve diğer eşyalara ilişkin temyiz itirazları yersizdir.

2-Boşanma davasına ilişkin temyiz itirazlarına gelince;

Yapılan soruşturma ve toplanan delillerden, davalının son on yıldır çalışmadığı, çalışmak için bir çabasının da olmadığı, bu suretle evlilik birliğinin giderlerine katılmaya ilişkin yasal görevlerini yerine getirmediği anlaşılmaktadır. Bu halde taraflar arasında ortak hayatı temelinden sarsacak derecede ve birliğin devamına imkân vermeyecek nitelikte bir geçimsizlik mevcut ve sabittir. Olayların akışı karşısında davacı dava açmakta haklıdır. Bu şartlar altında eşleri birlikte yaşamaya zorlamanın artık kanunen mümkün görülmemesine göre, boşanmaya (TMK.md. 166/1)karar verilecek yerde, yetersiz gerekçe ile davanın reddi doğru bulunmamıştır.

SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda 2. bentte gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma kapsamı dışında kalan temyize konu bölümlerinin ise yukarıda 1. bentte gösterilen sebeple ONANMASINA, istek halinde temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi.”

 

 

ADRES VE İLETİŞİM

Avukat Burak Cem Tosun

Burak Cem Tosun Avukatlık ve Danışmanlık / Hukuk Bürosu

Adres :Mebusevleri Mahallesi Önder Caddesi No:10/5 Çankaya Ankara

İş Tel: 0312 385 41 88

Cep Tel :0507 453 43 33

E-mail :av.burakcemtosun@gmail.com

Call Now Button