Tanımanın İptali Dava Dilekçesi 1
ANKARA NÖBETÇİ AİLE MAHKEMESİ’NE
DAVACI :A….. B….. (T.C.:…………….)
ADRES :……………………………………………………………
VEKİLİ :……………………………………………………………
ADRES :…………………………………………………………….
DAVALILAR :1-C….. D….. (T.C.:……………)
ADRES :………………………………………………………………
2-E….. B…….. (T.C:……………)
TALEP KONUSU :Türk Medeni Kanunu 297.madde gereğince Tanımanın İptali Kararı Verilmesi Talepli Dava
AÇIKLAMALARIMIZ
Müvekkil A….. B….. ile davalı C…. D….., müvekkilin bir iş seyahati esnasından 1995 yılında İzmir’ de tanışmışlar ve birlikte olmaya başlamışlardır. Taraflar 6 ay kadar birlikte olmuş, akabinde aralarında yaşanan tartışmalar ve mizaç farklılıkları sebebiyle ayrılmışlardır.
Müvekkil …/…./2000 tarihinde dava dışı K…. B…. İle evlenmiş olup; iki çocuk babasıdır ve evliliği devam etmektedir. Müvekkil varlıklı bir ailenin çocuğu olup; aile işlerinin başına geçmiştir ve yüzlerce insana istihdam sağlamaktadır.
Davalı C…. D…. 12/12/2022 tarihinde davacı müvekkili aramış, kendisine “geçmişte yaşadığı birlikteliklerinden bir çocuğunun olduğunu, bu çocuğu tanımasını ve soybağı kurmasını, aksi takdirde bu durumu ailesine ve eşine anlatacağını, olayı basına manşet yağacağını ve dahi peşini bırakmayacağını söylemiş, bu yönde defeaten davacı müvekkili tehdit etmiş, evine ve işyerine notlar bırakmıştır. Davacı müvekkilin resmi nikahlı eşi kalp hastası olup; davacı müvekkil eşinin bu durumu öğrenmesi halinde kalbine yenik düşeceği korkusu ile davalı tarafın bu tehditlerine boyun eğmiş ve 24.12.2024 tariihnde Ankara … Aile Mahkemesi’ ne yaptığı talep ile davalı E…. B….’ yi tanımış ve aralarında soybağı tesis edilmiştir.
Akabinde davacı müvekkil, davalı E…. B….’ nin her türlü masrafını üstlenmiş, ona bakmaya başlamış olup; bu süre zarfında kendi evladı gibi yakınlaşmıştır. Ancak zamanla, davalı E…. B….’ Nin fiziksel özellikleri ve mizacındaki farklılıklar davacı müvekkili şüpheye düşürmüş ve özel bir sağlık kuruluşu aracılığıyla yaptığı DNA testinde, davalı E…. B….’ nin genetik babası olmadığını öğrenmiştir.
Türk Medeni Kanunu madde 297-“Tanıyan, yanılma, aldatma veya korkutma sebebiyle tanımanın iptalini dava edebilir.
İptal davası anaya ve çocuğa karşı açılır.”
Türk Medeni Kanunu madde 300- “Tanıyanın dava hakkı, iptal sebebinin öğrenildiği veya korkunun etkisinin ortadan kalktığı tarihten başlayarak bir yıl ve her hâlde tanımanın üzerinden beş yıl geçmekle düşer.
İlgililerin dava hakkı, davacının tanımayı ve tanıyanın çocuğun babası olamayacağını öğrendiği tarihten başlayarak bir yıl ve her hâlde tanımanın üzerinden beş yıl geçmekle düşer.
Çocuğun dava hakkı, ergin olmasından başlayarak bir yıl geçmekle düşer.”
Yukarıdaki süreler geçtiği hâlde gecikmeyi haklı kılan sebep varsa, sebebin ortadan kalkmasından başlayarak bir ay içinde dava açılabilir.
Kanunun yukarıdaki maddeleri gereği davacı müvekkil hem korkutma hem de aldatılma sebebiyle iradesi sakatlanarak, davalı tarafı tanımış ve soybağı kurulmuş olup; işbu sebeple tanımanın iptali davası açma zarureti hasıl olmuştur.
HUKUKİ NEDENLER : HMK, TMK, Av. Kan. Ve ilgili sair mevzuat
DELİLLER : Nüfus kayıtları, Bilirkişi Raporu, Tam Teşekküllü Devlet Hastanesinden yaptırılacak DNA ve moleküler inceleme testi, yerleşim yeri belgeleri, Mesaj ve fotoğraf çıktıları, tanık, keşif, yemin, Yargıtay kararları ve sair delail.
(Karşı tarafça sunulan/sunulacak delillere karşı delil sunma hakkımızı saklı tutmaktayız)
SONUÇ VE TALEP : Yukarıda açıklanan ve Sayın Mahkemenizce re ’sen dikkate alınacak nedenlerle
1-Haklı davamızın ve tüm taleplerimizin KABULÜNE,
2-Ankara …. Aile Mahkemesi ….. tarihli tanıma kararının İPTALİNE
3-Karar Kesinleştiğinde gerekli değişikliklerin yapılması için Nüfus Müdürlüğü’ ne bir suretinin gönderilmesine
4-Her türlü yargılama giderleri ve ücreti vekaletin karşı tarafa tahmiline karar verilmesini vekaleten talep ederiz.28.04.2025
Davacı Vekili
tanımanın iptali davası nedir, tanımanın iptali davasını kimler açabilir, evlilik dışı dünyaya gelen çocuk nasıl tanınır, tanımanın iptali davasında dna testi zorunlu mu, tanıma geçmişe etkili midir, evlilik dışı ilişkiden doğan çocuğu tanıma yetkisi kime aittir, evlilik dışı çocuk tanıma nasıl yapılır, evlilik dışı doğan bir çocuğun yasal hakları nelerdir, evlilik dışı doğan bir çocuğu baba kabul etmezse ne olur, çocuğu tanıma nasıl yapılır, tanıma ile soybağı kurulur mu, tanımanın geçerlilik şartları nelerdir, tanıma davasında dna testi kullanılabilir mi, babalık tanıma nasıl yapılır, babalık tanıma belgesi nereden alınır, tanıma ile velayet kurulur mu, tanıma vasiyetname ile yapılabilir mi, baba ile soybağı nasıl kurulur, baba oğlunu kendi nüfusuna almak için ne yapmalı, tanımanın geçerlilik şartları nelerdir