TRAFİK HUKUKU

Sürücü Belgesi Geri Alma Tutanağına İtiraz Dilekçesi

ANKARA NÖBETÇİ (    ) SULH CEZA HAKİMLİĞİ’ NE

Trafik Para Cezası Ve Ehliyet Geri Alma Kararının İptali ve Ehliyetin İadesi Taleplidir.

İTİRAZ EDEN           :……….  ………. (T.C:………………….)

ADRES                       :…………………………………….

KARARINA İTİRAZ

EDİLEN                     :……………….. Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü (Trafik Düzenleme ve Denetleme Büro Amirliği)

TUTANAK TANZİM

TARİH/SAAT             :…./…../2025 – ….:…….

TEBLİĞ TARİHİ       :…./…./2025

İTİRAZA KONU

TUTANAK                 :……….. Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü Trafik Düzenleme ve Denetleme Büro Amirliği’ nin …/…/…. Tarih, MB ………………. Seri Sıra No’lu Trafik İdari Para Cezası Karar tutanağında yazılı …………… TL tutarlı para cezasının ve ceza puanının ve …/…/2025 Tarih, AA/………………. Seri Sıra No’lu Sürücü Belgesi Geri Alma Tutanağındaki sürücü belgesine ……… gün geri alma kararının iptali istemidir.

AÇIKLAMALAR

Tarafım hakkındaki düzenlenmiş yukarıda belirtilen idari para cezası (para ve puan) ve sürücü belgesi geri alma kararı hukuka, usule aykırıdır; kaldırılması ve iptali gerekmektedir. Şöyle ki:

Tarafım hakkında …….. promil alkollü olduğum iddiası ile …/…/2025 günü …………………… plakalı araç ile seyir halinde iken …………………………….. mevkiinde …../…/2025 Tarih, MB ………. Seri Sıra Nolu Trafik İdari Para Cezası Karar tutanağı (EK-1) düzenlenmiş ve ……… TL para cezası ve ………. puan cezası verilmiş ve yine …/…/2025 Tarih, AA/……… Seri Sıra Nolu Sürücü Belgesi Geri Alma Tutanağı (EK-2) düzenlenerek … gün süreyle sürücü belgesi geri alma kararı verilmiştir.

Söz konusu ölçüm, tutanaktan da görüleceği üzere …/…/2025 tarih, saat ….:…..’ de yapılmış olup; ölçüm yapıldığı esnada ilgili kolluk görevlisi tarafından önce bir cihaza üflemem istenilmiş, akabinde cihazın kapanması üzerine daha eski bir cihaza üfleyerek ölçüm yapılmıştır. Tarafım, ölçüm yapılırken gayet rahat olup, bunun sebebi kanunlarda belirtilen sınırı geçmediğimi bilmem, bu sınırın çok altında olduğumu bilmemdir.

Ancak yapılan ölçüm sonucunda cihaz tarafından hatalı olarak ……. promil çıkması, akabinde tarafımdan sonra ölçüm yapılan bir diğer vatandaşın da hiç alkol kullanmadığını belirtmesine rağmen ….. promilin üzerinde alkol çıkması üzerine, kolluk görevlilerince de ölçüm cihazında hata olabileceği tarafıma bildirilmiş ve tarafım bizzat kolluk görevlilerince itiraz etmek ve kan testi vermek üzere …………………………………….. Hastanesi’ ne götürülmüştür.

Ekte sunduğumuz …………………………………………………………….. Hastanesi Tıbbi Laboratuvar Tetkik Sonuç Raporundan (EK-3) görüleceği üzere …./…./2025 tarih saat …/….’ te alınan kan numunesi sonucundan yani alkolmetre ile ölçüm yapıldıktan tam … saat … dakika .. saniye sonra verilen kan numunesinden alınan sonuçta tarafımın kanında ……. promil alkol tespit edilmiş olup; alkolmetrenin hatalı tespit yapıldığı ortaya çıkmıştır. Aradan geçen bu kadar kısa süre içerisinde kandaki promil oranının bu kadar düşmeyeceği aşikardır.

Yine ekte sunduğum ve Hakimliğinizce celbi istenilen belgelerden de görüleceği üzere söz konusu her iki tutanakta da ölçüm yapılan alkolmetrenin kalibrasyon tarihi belirtilmemiş olup; bu durum da ayrı bir usulsüzlüktür. Söz konusu kalibrasyon belgesinin Hakimliğinizce istenilmesi gerekmekte olup, düzenli kalibrasyonu yapılmamış olan alkolmetreler ile yapılan ölçümlerle ilgili bir sürü itiraz davası açılmakta ve mevcuttur.

Atıfta bulunularak tarafıma ceza verilen 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanununun 48’inci maddesinde

“(1) Uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri almış olan sürücüler ile alkollü olan sürücülerin karayolunda araç sürmeleri yasaktır.

(2) Uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin kullanılıp kullanılmadığı ya da alkolün kandaki miktarını tespit amacıyla, kollukça teknik cihazlar kullanılır.

(5) Yapılan tespit sonucunda, 0,50 promilin üzerinde alkollü olarak araç kullandığı tespit edilen sürücüler hakkında, fiili bir suç oluştursa bile, …. Türk Lirası idari para cezası verilir ve sürücü belgesi altı ay süreyle geri alınır. Hususi otomobil dışındaki araçları alkollü olarak kullanan sürücüler bakımından promil alt sınırı 0,21 olarak uygulanır. …”

hükmü havidir. Görüleceği üzere hususi araçlar için ilgili sınır 0,50 promil olarak belirlenmiştir. Tarafımın kullandığı araç ekte sunulan ruhsat belgesinden (EK-4) de görüleceği üzere hususi araçtır.

Emsal yargıtay uygulamalarında, adli tıp kurumu tespitlerinde aradan geçen zaman içerisinde saat başına yaklaşık 0,15 promilin düştüğü dikkate alınarak hesaplama yapıldığında dahi aradan geçen ….. Saat ……. Dakikada …..-….. Promil düşebileceği aşikar olup; bu durumda dahi, alkolmetreye üfleme esnasında tarafım, en fazla ……… promil alkollü olabilecektir. Kaldı ki bu oran dahi para cezası ve ehliyetin geri alınması sınırı olan 0,50 promil alkol sınırının çok altındadır.

Yine tam sınırda çıkan ölçümlerin dahi itiraz eden lehine değerlendirilmesi gerektiği, zira ölçüm yapan cihazların çok hassas ölçüm yapamayacağı yönünde Danıştay, yargı kararları da mevcuttur ve uygulanmaktadır.

Danıştay 8. Dairesi, 12.1.2005 Tarih 2004/3669 E.

“2005/96 K. Sayılı kararı ile alkolmetre cihazı ile yapılan ölçüme sürücünün itirazı halinde, kan örneği alınarak tetkik yapılmasını ve bunun sonucunun esas alınması gerektiğine hükmetmiştir. Danıştay kan örneği üzerinde yapılan tespitte, alkol oranının yönetmelikte öngörülen sınırın altında kaldığı gerekçesi ile davacı aleyhine tespit edilen işlemi hukuka aykırı bulunmuş ve yerel mahkeme kararı bu gerekçelerle bozulmuştur.”

Danıştay Onbeşinci Dairesinin 28/3/2013 tarihli ve E.2013/2015, K.2013/2324 sayılı kararının ilgili kısmı aşağıdaki gibidir.

“Bilimsel çalışmalarda, alkole toleransın kişiden kişiye değişeceği gibi aynı kişide de farklı zamanlarda reaksiyonlarda farklılık olabileceği, kişinin yaşı, kilosu, cinsiyeti, metobolizma hızı, açlık ve tokluk durumu gibi pek çok nedene bağlı olarak vücuttaki alkol oranının azalma hızının değişebileceği kabul edilmektedir. Adli Tıp Kurumu Ankara Grup Başkanlığı’nın 25.11.2008 tarih ve 342 sayılı yazısında da; zamanla orantılı olarak kan-alkol düzeyindeki azalma ile ilgili yapılan araştırmalarda, kan alkol düzeyinin bir saatte 12-20 mg/dl azaldığı, adli vakalarda, Adli Tıp Kurumu 5. İhtisas Kurulu’nca ortalama olarak kan alkol düzeyinin bir saatte 15 mg/dl (0,15 promil) azaldığının kabul edildiği belirtilmiştir.

Uyuşmazlıkta, saat 02:06’da yapılan ölçümde davacının 0,89 promil alkollü olduğu tespit edilmiş olup, bu ölçüme davacı tarafından itiraz edilmesi üzerine Adli Tıp Kurumunda saat 03:30’da kan örneğinden yapılan tahlil sonucu düzenlenen raporda, davacının kanında 0,49 promil alkol bulunduğunun belirlenmesi karşısında, zamana bağlı olarak vücuttaki alkol oranının azalması olağan olduğundan, davacının ilk ölçüm sırasında güvenli sürme yeteneğini kaybedecek miktarda alkollü olduğunun tespit edildiğinden bahisle tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmamaktadır.”

Tüm bu sebeplerle itiraz eden tarafım aleyhine tutulan tutanaklarda, kesilen cezada ve ehliyetin geri alınması kararında hukuka ve usule uyarlık bulunmayıp, söz konusu yaptırımların/kararların kaldırılması ve tarafıma ehliyetinin iadesi kararı verilmesi gerekmektedir.

HUKUKİ NEDENLER                  : TCK, CMK, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu, Karayolları Trafik Yönetmeliği, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu, Kabahatler Kanunu ve ilgili sair mevzuat.

DELİLLER                                    :

1-…….. Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü Trafik Düzenleme ve Denetleme Büro Amirliği’nden tutanakların ve alkolmetre kalibrasyonuna ilişkin belgelerin celbi                                                             

2- …………………………………………….. Hastanesi Tıbbi Laboratuvar Tetkik Sonuç Raporu (ekte sunulmakta olup, Hastaneden celbi de talep edilmektedir)

3-Kan raporunun, adli raporun ilgili kurumdan Hastaneden, kolluk kuvvetinden celbi

4-Araç ruhsatı

5-Bilirkişi raporu (gerektiği takdirde)

6-Yemin, Keşif, tanık ve sair ilgili tüm delail                                                             

7-Emsal Yargıtay Kararları

SONUÇ VE İSTEM            :Yukarıda arz edilen ve Hakimliğinizce re’sen dikkate alınacak tüm nedenlerle: İtirazlarımızın kabulü ile

-…/…/2025 tarih ve MB ………. Seri sıra nolu karar tutanağı ile düzenlenen idari para cezası (ve puan cezası) hukuka aykırı olduğundan, idari yaptırım kararının kaldırılmasına/iptaline,

-…/…/2025 tarih ve AA/………. Seri sıra numaralı geçici sürücü belgesi geri alma tutanağının iptaline ve itiraz eden müvekkile sürücü belgesinin iadesine

-Kararının taraflara ve ilgili kurumlara tebliğine

Karar verilmesini talep ederim.…./…/2025

Tutanağa İtiraz Eden

Ad Soyad

İmza

EKLER:

1-…/…/2025 Tarih, MB …………. Seri Sıra Nolu Trafik İdari Para Cezası Karar tutanağı

2-…/…/2025 Tarih, AA/………….. Seri Sıra Nolu Sürücü Belgesi Geri Alma Tutanağı

3-…………………………………………………… Hastanesi Tıbbi Laboratuvar Tetkik Sonuç Raporu

4-Ruhsat

sürücü belgesi geri alma tutanağına itiraz nereye yapılır, ehliyetime el konuldu nereye itiraz etmeliyim, alkolden ehliyetini kaptıranlar itiraz edebilir mi, alkolden dolayı el konulan ehliyet nasıl geri alınır, trafik cezalarında 48/5 madde ne anlama gelir, karayolları kanunu 48 madde nedir, 48/5 maddesi nedir ve ne kadar ceza kesilir, alkollü araç kullanma cezasına nasıl itiraz edilir

Call Now Button