Ayrılık Davası
AYRILIK DAVASI
İlgili Kanun Maddesi
4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu 167.madde
Madde 167– “Boşanma davası açmaya hakkı olan eş, dilerse boşanma, dilerse ayrılık isteyebilir.”
Madde 170- “Boşanma sebebi ispatlanmış olursa, hâkim boşanmaya veya ayrılığa karar verir.
Dava yalnız ayrılığa ilişkinse, boşanmaya karar verilemez.”
Dava boşanmaya ilişkinse, ancak ortak hayatın yeniden kurulması olasılığı bulunduğu takdirde ayrılığa karar verilebilir.
Madde 171- “Ayrılığa bir yıldan üç yıla kadar bir süre için karar verilebilir. Bu süre ayrılık kararının kesinleşmesiyle işlemeye başlar.”
Madde 172- Süre bitince ayrılık durumu kendiliğinden sona erer.
Ortak hayat yeniden kurulmamışsa, eşlerden her biri boşanma davası açabilir.
Boşanmanın sonuçları düzenlenirken ilk davada ispatlanmış olan olaylar ve ayrılık süresinde ortaya çıkan durumlar göz önünde tutulur.”
Ayrılık Davası Nedir? Ayrılık Kararı Nasıl Alınır?
Ayrılık davası, boşanma davası açabilecek olan eşlerin, ileride tekrar bir araya gelme ihtimallerinin olması durumunda, birbirlerine son bir şans tanımak ama aynı zamanda bu süreçte de aynı çatı altında yaşamamak amacıyla açabilecekleri bir dava olduğu gibi açılmış olan bir boşanma davasında hakim tarafından ortak hayatın yeniden kurulabileceğine dair ciddi emarelerin görülmesi halinde verilebilecek olan bir karardır da.
Esasen ayrılık davasının, boşanma davalarından pek bir farkı yoktur. Tek farkı ileride ortak hayatın yeniden kurulması olanağının bulunması ve yargılama sürecinde bu hususun da ciddi deliller ile Mahkemeye sunulmasıdır. Bunun dışında boşanma sebeplerinin gerçekleşmiş olması ve bu sebepler noktasında bir af iradesinin bulunmamasıdır. Zira af iradesi boşanma davasını da ortadan kaldırabilecek güçte olduğundan ayrılık davasını da pek tabi ortadan kaldırabilecektir. Ancak ayrılık kararı verildikten ve kesinleştikten sonra eşlerin bir araya gelmesini, ortak hayatın yeninden tesisini -ki işbu dava ile amaçlanan da budur- dava sürecindeki af iradesinden ayrı değerlendirmek gerekmektedir.
Ayrılık Davasının Şartları
–Boşanma Sebebi İspatlanmış Olmalıdır
-Ortak Hayatın Yeniden Kurulması Olasılığı Bulunmalıdır
Boşanma Sebebi İspatlanmış Olmalıdır
Bu şart, mutlak veya nispi, özel veya genel boşanma sebepleri ile açılan davalar ile aynıdır. Tıpkı herhangi bir boşanma davasındaki gibi, ayrılık davasında da davacı taraf boşanmasını gerektirecek sebebi (ayrılık için) ispatlamalı veya kusur kıyaslaması yapılacak ise, en azından karşı tarafın kusurunu ispatlamalıdır. Bunun için boşanma davalarında olduğu gibi delil serbestisi söz konusu olup, her türlü delil ile bu husus ispatlanabilecektir. Bu sebeplere şiddet, hakaret, zina, sadakatsizlik ve tüm sebepler girebilecek olup; anlaşmalı boşanma bunun dışındadır.
Ortak Hayatın Yeniden Kurulması Olasılığı Bulunmalıdır (Hakim hangi durumlarda ayrılık kararı verir?)
Ayrılık davasını, boşanma davasından ayıran tek fark ise ortak hayatın yeniden kurulması olasılığı bulunmasıdır. Bu ayrılık davasında davacı tarafından ispatlanması gereken bir husus olduğu gibi, açılmış olan bir boşanma davasında mahkeme tarafından da görüldüğü takdirde hakim ayrılık kararı verebilecektir. Zira bu hususu kanunun 170.maddesinde “Dava boşanmaya ilişkinse, ancak ortak hayatın yeniden kurulması olasılığı bulunduğu takdirde ayrılığa karar verilebilir.” Şeklinde ortaya koymuştur.
Bu husus genellikle uygulamada hakimin duruşmada tarafların dava ile ilgili görüşleri sorularak ortaya çıkabilmektedir. Zira genellikle bir kızgınlıkla açılan boşanma davalarında hakimin tarafları konuşturması ve aralarındaki ihtilafı anlamaya çalışması Kanun tarafından hakime yükletilmiş bir görevdir de. Bu olasılığı “seni affedebilmek için zamana ihtiyacım var” veya “zaman her şeyin ilacıdır” şeklinde özetlemek de mümkündür.
Ayrılık Davası Ne Kadar Sürer?
Ayrılık davasının genel olarak boşanma davasından bir farkı bulunmamaktadır. Dolayısıyla ilk derece mahkemesinde, iş yoğunluğu da dikkate alınarak minimum üç celse (ön inceleme-tahkikat-sözlü yargılama) süreceği dikkate alınarak büyükşehirlerde en az bir yıl olarak düşünülebilecektir.
Görevli ve Yetkili Mahkeme
Boşanma davasından bir farkı bulunmamaktadır. Görevli Mahkeme Aile Mahkemesi yetkili Mahkemesi ise eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir.
Ayrılık Süresi Ne Kadar Olmalı
Ayrılık süresi, ayrılık kararının kesinleşmesinden itibaren en az 1 yıl en fazla 3 yıldır.
Ayrılık Süresince Eşler Nelere Dikkat Etmelidir
Ayrılık kararı verilmesi ve kararın kesinleşmesi ile en az 1 yıl ve en fazla 3 yıllık ayrılık süreci başlar. Bu süreçte eşler ayrı yaşayabilecek ama evlilik birliğinden doğan sorumlulukları devam edecektir. Bunlardan en önemlisi sadakat yükümlülüğü olup, ihlali halinde boşanma davası açılabilecektir. Yine birbirlerine yardım etmek yükümlülüğü ve çocuklara bakma yükümlülüğü de devam etmektedir. Bunun için Mahkeme gerekli tedbirleri alacaktır. Zira evlilik halen devam etmektedir. Dolayısıyla eşlerden birinin ölmesi halinde diğeri mirasçı olmaya devam edecektir. Ayrılık kararında mahkeme tarafından gerektiği takdirde velayet konusunda karar verilebilecektir.
Ayrılık Süresi Sonrasında Boşanma Davası
Ayrılık kararının kesinleşmesinden ve verilen sürenin bitmesinden sonra taraflar yine de aile birliği çatısında bir araya gelememişler ise her iki eş de boşanma davası açabilecek ve ayrılık davasında dayandığı sebeplere dayanarak boşanma kararı verilmesini Mahkemeden isteyebilecektir.
ayrılık davası hangi mahkemeye açılır, ayrılık davası ne kadar sürer, hakim hangi durumlarda ayrılık kararı verir, ayrılık kararı en fazla kaç yıldır, ayrılık mahkemesi ne kadar sürer, eşler ne kadar ayrı kalırsa boşanır, ayrılık davası ne demek, ayrılık kararı nasıl alınır, ayrılık kararında velayet verilir mi, bir ayrılık en fazla ne kadar sürer